26 Aralık 2010 Pazar

aydın ilçeleri - yenipazar

YENİPAZAR
 
         Aşağı Menderes havzasında, Aydın il merkezine 41 km uzaklıktadır. Menderes vadisini güneyden seyreden alçak tepe üzerine kurulmuştur .18.yüzyıl başlarında kurulan Yenipazar, antik Ortosi kenti yakınlarında Telzolar’da çıkan salgın hastalık nedeniyle halk burayı terk ederek bugünkü yerleşmeyi kurdu. Belediye 1884 yılında kurulmuş ve Yenipazar 1957’de ilçe olmuştur. İlçenin güneyinde yükselen tepe üzerinde bulunan gazinodan, çam kokuları içinde Menderes vadisi zevkle izlenebilir.
    
     Eğitim ve Sağlık   
      İlçede 7 ilköğretim okulu bulunmakta ve bu okullarda 75 öğretmen görev yapmakta, 1358 öğrenci öğrenim görmekte;3 lise ve dengi okulda 29 öğretmen görev yapmakta, 455 öğrenci öğrenim görmektedir.İlçede Adnan Menderes Üniversitesi’ne bağlı Meslek yüksek okulunda Bankacılık , muhasebe, ve işletmecilik olmak üzere 3 programda öğrenim sürdürülmektedir. Öğrenci sayısı 184’tür.
     İlçede 2 sağlık ocağı ve 4 sağlık evi bulunmaktadır.
      Yenipazar İlçesinin Ekonomisi   
     İlçe ekonomisi tarıma dayalı olup, halkın büyük çoğunluğu pamuk ziraatı ile uğraşmaktadır. Bunun yanı sıra zeytincilik, narenciye de yetiştirilen diğer tarım ürünleri arasındadır. Hayvancılık da önemli bir geçim kaynağıdır .İlçede tek tırnaklı hayvan 1291, sığır 9423, koyun keçi 10.514,kanatlı  38.010, ayrıca 1996 yılında beş işletmeye 18 baş düve yurtdışından getirtilmiştir.
 
   Orthosia (Ortosi)   
  Yenipazar ilçesinin 5 km doğusunda, Donduran köyündedir. İonlar tarafından kurulmuş: MÖ 7.yüzyılda Asyalı atlı bozkır kavimlerinden Kimmerler’in istilasına uğramıştı. Daha sonraki yüzyıllarda Lidya, Pers, Roma ve Bizans dönemlerini yaşamıştır.