26 Aralık 2010 Pazar

aydın ilçeleri - germencik

GERMENCİK
 
              Büyük Menderes havzasının kuzeybatısında bereketli ovanın ortasında yer alır. Aydın il merkezini 25 km uzaklıktaki ilçede nüfus, Aydın-İzmir karayolunun iki yanına yoğunlaşmıştır. Ayrıca İzmir-Aydın-Afyon  ve Ortaklar-Söke gibi iki demir yolu hattının kavşağıdır. Eski bir yerleşme olan Germencik, Aydınoğulları Beyliği varislerinden Hıdır Bey tarafından kurulmuştur. Aşireti ile bu topraklara gelen Hıdır Bey, Değirmencik denilen ilk Türk yerleşmesini kurmuştu.
        İğneabad, Değirmencik, ilçenin eski adlarıydı.1948 yılında ilçe olmuştur.
        
   
 Eğitim ve Sağlık
      12 ilköğretim okulu ve 7 birleştirilmiş sınıf ilköğretim okulunda 153 öğretmen görev yapmakta 4365 öğrenci öğrenim görmekte; 2 normal lise,  2 meslek lisesi, 1 Anadolu Öğretmen  Lise’sinde 126 öğretmen görev yapmakta, 1823 öğrenci öğrenim görmektedir.
      Vatandaş tarafından yapılan okullar Ortaklar O.Delgen ilköğretim okulu bitmiş, 75.yıl Türkan Beyazıt İlköğretim Okulu inşaatı devam etmekte. Devlet vatandaş ortak yapımı olan okullar; Himmet Çondur Cumhuriyet İlköğretim okulu ve Mursallı İlköğretim Okulu inşaatı bitmek üzeredir.
      Germencik Devlet Hastanesi 30 yataklı ve 46 personeli bulunmaktadır. 4 sağlık ocağı, 12 sağlık evi vardır.
  
    Germencik İlçesinin Ekonomisi
      Tarıma dayalı ekonomisinde incir başlıca üründür. Bunun yanı sıra zeytin, pamuk, susam meyan kökü de üretilir. İlçenin toplam arazi varlığı 37.439 hektar,ekili dikili arazi miktarı 25.580 hektardır. Ekilebilir arazinin19.300 hektarında kuru, 6.280 hektarında sulu tarım yapılmaktadır.
      Arazi varlığının geri kalan 10.623 hektarı orman, 665 hektarı çayır-mera,519 hektarı kullanılmaz arazi  ve 52 hektarı göl ve bataklıktır.
        İlçede tahin, helva, zeytinyağı imalathaneleri ile çırçır, tuğla ve un fabrikaları bulunmaktadır. Yetiştirilen önemli tarımsal ürünlerin ekilişi ve 1998 yılı tahmini üretimi miktarı aşağıdaki gibidir.
Kültür Bitkisinin Adı              Ekilişi (Hektar)                     1998 Tahmini Üretimi                                       
Pamuk.........................................5650........................................16950 ton
Hububat ......................................1340....................................... 4407 ton
İncir ............................................8722........................................7500 ton
Zeytin ..........................................9292.......................................44170  ton
      İlçede 92 dekar domates, 16 dekar süs bitkisi ve kalanı çeşitli sebzeler ekilen 107 dekar alanda sera sebzeciliği yapılmaktadır.
     İlçede 7140 adet büyük ve 7560 adet küçükbaş olmak üzere toplam 14.700 baş hayvan bulunmakta olup, yılda 28.600 ton süt elde edilmektedir. İlçede 2470 adet arı kovanı bulunmakta ve 27.200 kg bal,670 kg balmumu elde edilmektedir. İlçede broiler ( Et tavukçuluğu) yetiştirmeciliği yapan 3 işletme bulunmakta olup, canlı kesim yapılmaktadır.
     Sanayi tesisleri; 6 adet çırçır fabrikası, 1 adet nebati yağ fabrikası, 1 adet soğuk hava deposu, 1 adet inşaat malzemeleri fabrikası, 1 adet kiremit fabrikası, 12 adet tarımsal kooperatif  15 adet ekmek fırın ve fabrikası, 145 adet incir işletmesi bulunmaktadır. Ayrıca, 4.200 ton kapasiteli salamura tesisi mevcut olup, 3.000 ton sofralık zeytin salamurası yapılmaktadır.
     Germencik ilçesinin 12 km kuzeyinde Alangüllü, Germencik ilçesinin 10 km kuzeyinde Çamur, Germencik ilçesinin Gümüşlü köyünde Gümüş kaplıcaları bulunmaktadır.
 
Tarihi Çevre
Magnesia Ad.Meandrum (menderes Magnesiası)
    Magnesia ad meandrum antik kentine ait ören yeri, Germencik ilçesi Ortaklar bucağına bağlı Tekin köy sınırları içinde Ortaklar-Söke karayolu üzerindedir. Kent,kuruluşunun anlatıldığı efsaneye ve antik kaynaklara göre Teselya’dan gelen ve Magnetler olarak isimlendirilen bir kavim tarafında kurulmuştur. Apollon kehaneti ve liderLeukippos’un (Beyaz atlı) öncülüğünde o dönemde bir koy olan bugünkü  bafa gölü kıyısında karaya çıkan Magnetlerin kurdukları ilk Magnesia’nın yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte, bu kentin Menderes akarsuyu olduğunu antik kaynaklardan öğrenmekteyiz.
    Magnesia;  Prien, Efes, Tralles,üçgeni  arasında ticari ve stratejik açıdan önemli bir konumdaydı. Ören yerindeki ilk kazılar kısa süreli bazı araştırmalardan sonra 1891 yılında Berlin Müzesi adına Carl Humann tarafından yapılmıştır.21 ay süren bu kazılar tiyatro, Armetis tapınağı ve sunağı, agora, Zeus tapınağı ve prytaneion kısmen ya da tamamen çıkarılmıştır. Kent fazla yıkım ve tahribata uğramamıştır.Bunlarda akarsu taşmalarının ve Gümüş dağından inen yağmur sularının getirdiği mil tabakasının kenti örtmesinin de payı yüksektir.
      Magnesia’da bulunan eserler, Paris, Berlin ve İstanbul müzelerinde sergilenmektedir. 1891-1893 yıllarında Carl Human’ın yaptığı kazıların ardından yaklaşık 100 yıl sonra, 1984 yılında Kültür Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi adına Prof.Dr.Orhan Bingöl başkanlığındaki heyetle çalışmalara yeniden başlanılmıştır.
     Magnesia’nın  zamınımızdaki ünü, antik dönem mimari Hermogenes’ten kaynaklanmaktadır. Antik dönem yazarı, Mimar Vitruvius’a göre Hermogenes oktogonal pseudodipteros tapınak planını uygulayan ilk mimardır. Vitruvius,Hermogenes’in baş yapıtının Magnesia’daki Artemis Leukophryene  (Beyaz Kaşlı Artemis) Tapınağın olduğunu söyler. Hermogenes’in tapınağı Arkeik döneme (MÖ 6. yy)  ait olan Artemis tapınağının kalıntıları üzerine Hellenistik dönemde inşa edilmiştir. Tapınak, İon düzeninde 8x15 sütunlu olup 67.50x40 metreyi bulan boyutlarıyla Anadolu’nun 4. büyük tapınağıdır. Tapınağın önünde “U” formlu planıyla Bergama Zeus sunağına öncülük eden bir sunak bulunmaktaydı. Sunak,yüksekliği iki insan boyuna ulaşan kabartma ve heykellerle bezenmişti. Magnesia’daki diğer önemli bir yapı ise bugün toprak altında kalmış olan tiyatrodur. Magnesia tiyatrosu (MÖ 2. yy sonu), Vitruvius’un verdiği genel tiyatro planına en fazla uyan ender örneklerden biridir. 100 yıl önceki kazılardan sonra yeniden toprakla örtülen diğer yapıların başında yine Hermogenes’in yaptığı varsayılan agora ve Zeus tapınağı gelmektedir.26.000 m2 lik boyutu ile döneminin en büyük çarşıları arasında yer alan agoradaki Zeus Tapınağının cephesi Berlin Bergama Müzesi’nde sergilenmektedir. 
           Magnesia’da günümüzde görülen diğer yapılar, Roma İmparatorluk dönemi ve daha sonralarına aittir. Spor ağırlıklı bir eğitim merkezi olan gymnasion, Milet’teki Faustina hamamının küçük bir kopyası olan hamam, tiyatro ile Artemision arasında yer alan odeion, 25.000  kişilik stadion, su yolu theatron olarak adlandırılan, tiyatro planı bitmemiş bir yapı, çarşı bazilikası, niteliği henüz bilinmeyen bir Bizans yapısı ve Artemision’u da çevreleyen Bizans suru Magnesia’da bilinen diğer yapılardır. 15.yüzyıla ait enine planlı Çerkez Musa Camii ise ören yerinin tek İslami yapısıdır.