26 Aralık 2010 Pazar

aydın ilçeleri - kuşadası

KUŞADASI
 
      Turizm açısından Türkiye’nin önemli ve gelişmiş merkezlerinden birisidir. Aydın il merkezine 71 km uzaklıkta olan ilçe, Kuşadası Körfezi’nin doğu ve güneydoğusundaki kıyı ovasıyla,  gerisinde kalan alçak yaylayı kaplar. Doğusu ve güneyi dağlarla çevrilidir. İlçe ekonomisinde temel sektör turizm ve buna bağlı olarak gelişen ticaret ve hizmetlerdir. Tarım da ekonomisinde önemli yer tutar.
      Kuşadası, çağlara göre değişen yerleşimlerden olmuştur. İlk yerleşim olan Neopolis,   Yılancı Burnu denilen yerde İonlar tarafından kurulmuştur.
     OrtaÇağ’da Pilav dağı eteklerinde Andız kulesi denilen alandaki  yerleşim, deniz ulaşım  güçlükleri nedeni ile “Scalanova” (yeni İskele) adıyla ticari bir liman olarak günümüzdeki  yerini korumuş, daha sonraları Balat (Milet) limanının alüvyonlarla dolması, ilgiyi Kuşadası’na yöneltmiştir. İlçe 1413’te Osmanlı yönetimine geçti. Kervansaray ve Kuşadası’nı çeviren surlar Osmanlı döneminde Ö.Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Güvercin  ada ve 1834’te yeniden yapılan küçük ada,önce Venedikliler, daha sonra Osmanlılar tarafından askeri üs olarak kullanılmakta idi. 1960’lı yıllara kadar küçük bir yerleşim olan ilçe, turizm gelişmesi ile birlikte , 1970-1980’li yıllardan itibaren olağan üstü büyüme göstermiştir. Kuzeyde Selçuk ve Pamucak,güneyde Dilek yarımadası ile sınırlanan ilçe merkezi, Efes, Meryemana, Selçuk, Milet, Didim, Pamukkale, Marmaris, Bodrum gibi önemli turistlik merkezlerin odağında bulunmaktadır. Ayrıca Yunanistan’a ait Sisam adasına yakın olması nedeniyle, buraya gelen turistler için Türkiye’nin kapısı durumundadır. Biri uluslar arası modern hizmet sunan yat limanı olmak üzere, iki limanı vardır. İlçe ve yakın çevresinde çok sayıda plaj, otel, motel, kamping, tatil köyü ve eğlence yerleri bulunmakta; yaz aylarında çok canlı ve renkli bir yaşantı gözlenmektedir.
    
 Eğitim ve Sağlık 
       İlçede 12 ilköğretim okulu, Anadolu Lisesi, Genel Lise, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Şüküfe Cemal Özbaş çok Proğramlı Lise ve bu okullarda 241 öğretmen ve 6180 öğrenci, ayrıca genel liselerde 152 öğretmen ve 1938 öğrenci bulunmaktadır.
    103 personeli ve 25 yatak kapasiteli olan Kuşadası Devlet Hastanesi, Kirazlı köyü Sağlık Evi, Merkez 1 nolu Sağlık Ocağı, Merkez 2 nolu Sağlık Ocağı, Davutlar Sağlık Ocağı, Güzel Çamlı Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Bu ocakların personel sayısı 94’tür.

   Panionion
       Kuşadası’nın Davutlar bucağındadır. İon Kentler Birliği’nin merkezi ve kent temsilcilerinin toplantı yeriydi. Panionion birliği Mykale Dağı’nın eteğinde Güzel Çamlı yöresinde Poseidon Helikonios’a atfedilen kutsal yerde toplanıyordu. Bölgede 1957-1958’de yaptığı kazılar sırasında G.Kleiner, sunak olması gereken bir yapıyı gün ışığına çıkarmıştır. Bu yapı kayanın dış yüzüne oyulmuş on bir basamaklı bir tiyatro şeklinde inşa edilmişti ve İon kent delegelerinin toplantı yeri olarak kullanılıyordu.
    Küçükada Kalesi 
      Güvercin adasındadır. Çok eski bir yapı olup, 19.yüzyılda Mora ayaklanması sırasında, adalardan gelebilecek saldırılara karşı bir ileri karakol olarak Osmanlılar tarafından yapılmıştır. Ada iskelesi yapılırken, aradaki dalgakıran ve beton yol ile kıyıya bağlanmıştır.

  Öküz Mehmed Paşa Kervansarayı, Camii ve Hamamı

        İskele yakınındadır.1618 yılında  Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mazgallı ve kale şeklindeki yüksek duvarlarla çevrili olup,avlulu ve iki katlıdır. Günümüzde konaklama tesisi olarak kullanılmaktadır.
   Caminin 17.yüzyılda Kervansarayla birlikte yaptığı, Öküz Mehmed Paşa vakfiyesinde yazılıdır. Kuşadası’nın en anıtsal camisidir. Plan ve yapı biçimi bakımından Aydın ve çevresindeki camilere benzer. Kervansaray ve kale ile birlikte Öküz Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.
 

  Hanım Camii

      Kesme taştan yapılmış kare planlı,on altı köşeli kasnağa oturan bir kubbe ile örtülüdür.
      Kuşadası’ndaki diğer camiler, İbrahim Ağa  ,Türkmen , İki Oluklu Camileridir.
       Kenti çevreleyen kale duvarlarından çok azı günümüze kadar ulaşabilmiştir. Bunlardan en dikkat çekici olanı “Kale Kapısı” denilen kemerli kalıntıdır.
   Plajlar
      Kadınlar Denizi Plajı, Güvercin Ada Plajı, Yılancı Burnu Plajı, Güzel Çamlı (Zeus) Plajı, Küçük ve Büyük Kalamaki Plajı, Odun İskelesi Plajı, Dipburnu Plajı, Nero Plajı.
  Kaplıcalar
 Çıban (Yavansu Venüs) Kaplıcası, 31 İçmeleri , Güzel Çamlı Kaplıcası.
 

  Mağaralar

 Zeus Mağarası:Dilek yarımadası Milli Parkına giden yol üzerindedir. Küçük bir obruk ve yer altı su kaynağının oluşturduğu havuz şeklindeki tabanı ile etkileyici bir doğal güzelliktedir.
 Arslanlı Mağarası:Kirazlı köyü, Yayla mevkiindedir. Kuşadası yolunun Dereboğazı mevkiinde 3 km.lik toprak yolu izleyerek 30 dk bir yürüyüş ile ulaşılır. Diğer adıyla “Yaren Mağarası”olarak bilinen bu mağaranın uzunluğu 110, derinliği 36 m’dir.
 

   Dilek Yarımadası Milli Parkı

      Ege kıyılarında gezilmeye değer doğal güzelliklerin başlıcalarındandır.
       Bir cennet sayılabilecek bu büyük park, ilginç ağaçları, kanyonu, koyları, plajları, piknik alanlarıyla, gezinti, dinlenme ve su sporları alanıdır.
       İlçeye 28 km’lik karayolu ile bağlıdır.