26 Aralık 2010 Pazar

aydın ilçeleri - kuyucak

KUYUCAK
 
          Aydın dağlarının eteğinde Menderes vadisine bakan ilçe, tipik bir Türk yerleşmesidir. 1530/H.937 yılında yapılan bir tahrirde Kuyucak’ın  Kestel (Nazilli) kazasına bağlı bir köy olduğu yazılıdır.   Aydınoğulları  mahallesinde  Horasan mimarisi  tarzında yapılmış tarihi hamam kalıntıları bulunmaktadır. 19.yüzyılın sonlarına doğru Kuyucak’ta nahiye örgütü kurulduğu eski mezar taşının üzerindeki yazıdan anlaşılmaktadır. Kuyucak 1953’te ilçe yapılmıştır.
    
     Eğitim ve Sağlık
     İlçede 21 ilköğretim okulunda, 179 öğretmen görev yapmakta, 3315 öğrenci öğrenim görmektedir. 3 lise ve dengi okul, 1 pratik kız sanat okulu, 1 Çıraklık Eğitim Merkezi, Halk Eğitim Merkezi  ve bu okullarda 78 öğretmen,1403 öğrenci vardır. Devlet ve vatandaş tarafından 3 adet okul yaptırılmıştır.
     6 adet sağlık ocağı, 7 adet sağlık evi bulunmaktadır.
 
   Kuyucak İlçesinin Ekonomisi
     Ekonomisi tarıma dayalıdır. 25.220 hektar arazinin 18.159 hektarı ekilidir. 11.277 hektarı sulaktır.
 
   Antiocheia
      Dandalas çayı kıyısında bir mola kenti idi.  Bu küçük antik kente ait kalıntılar, kasabanın doğu eteklerinden akan Dandalas çayı kıyısındaki Asartepe üzerinde görülebilir. Seleukhos Kralı (Antiokhos) tarafından, Symmaithos ve Kranaos adlı sitelerin birleştirilmesiyle kurulan Antiocheia, yüzyıllarca Efes Aphrodisias arasında gidip gelen ticaret kervanları ile askeri birliklerin konakladığı bir yerleşme oldu.
    Çarşı Camii:        Çarşı içindedir. 19.yy’da.yapıldığı sanılan çarşının yaptıranı hakkında bilgi yoktur. 1832’de Aydın valiliğine getirilen Yakup Paşa; burada bir Maksem, Çarşı Camii batı avlu duvarında  güzel bir çeşme (1836), kentin üç ayrı mahallesinde birer çeşme ile su kemeri ve su yolları yaptırmıştır. İlçede, Kabaağaç ve Kızıldere kaplıcaları bulunmaktadır.