26 Aralık 2010 Pazar

aydın ilçeleri - karpuzlu

KARPUZLU
 
        Aydın’a  56 km uzaklıkta, Büyük Menderes vadisinin kollarından biri olan Çine havzasının içinde Antik Alinda akropolisinin kurulu olduğu yamaçlarda yer alır.Tarıma dayalı ekonomisi  sulama sistemlerinin devreye girmesiyle kentsel olarak daha hızlı bir gelişme içine girecektir.
    
   Eğitim ve Sağlık
       Karpuzlu ilçesinde 13 ilköğretim okulu bulunmakta ve bu okullarda 62 öğretmen görev yapmakta, 1.369 öğrenci öğrenim görmekte, Karpuzlu Lisesi’nde 11 öğretmen görev yapmakta ve 103 öğrenci öğrenim görmektedir. 2 sağlık ocağı, 10 sağlık evi bulunmaktadır.
 
  Karpuzlu İlçesinin Ekonomisi 
        İlçenin toprakları poli kültür tarıma elverişlidir. Toplam yüzölçümü 27.520 hektar arazinin ekili dikili alanı 10.667 hektardır. Kültür arazilerinin 37.750 dekarı sulanabilir arazidir. 168.530 dekarlık kısmı dağlık yamaç ve engebeli arazidir.  İlçede yetiştirilen başlıca ürünler sırayla pamuk, mısır, sebze, yerfıstığı, hububat, zeytin, elma, kestane, cevizdir. İlçenin 21.600 adet büyükbaş, 9.750 adet küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. 23.000 adet adet arı kovanı ile 300 dolayında aile çalışmaktadır. Ayrıca ilçede 3 adet tarmsal kalkınma kooperatifi, 1 adet çırçır, 12 adet zeytin yağı, 1 adet un fabrikası, 500 m2’lik 60 adet sera mevcuttur.
  Kraliçe Ada’nın Granit Kenti Alinda
        Alinda,  Karpuzlu ilçesinde tepe üzerinde kuruludur.  MÖ 340 yıllarında  Karya Satrabı Mausolos’un kızkardeşi  Ada’nın, erkek kardeşi Pixodoros tarafından Halikarnas’tan (Bodrum) kovularak buraya yerleşmesiyle kurulmuştur. Ada,  MÖ 334 yılında İskender’e itaat etmiş ve Karia Kraliçesi olmuştur. Kent, bundan sonra daha hızlı gelişmiştir. Herakles portrelerinin yer aldığı gümüş paralar darbeden Alinda, Roma egemenliği döneminde Küçük Asya’nın en sakin kentlerinden biri olmuştur. Yeterli arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmamış olmasına rağmen iyi korunmuş yapılara sahiptir. Bunların başlıcaları ; kenti çevreleyen surlar ile tiyatro, stadyum, stoa ve agoradır.