26 Aralık 2010 Pazar

aydın ilçeleri - bozdoğan

BOZDOĞAN
 

           Büyük Menderes havzasının güneyinde ,Akçay’ın suladığı ovanın yanında yükselen Madran dağı eteklerindeki iki tepe üzerine kurulmuştur.Aydın’a 76 km uzaklıktaki ilçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Bazı kaynaklara göre Bozdoğan’ın 13.yüzyıl kurulduğu ifade edilmekle birlikte, yöredeki tarihsel yapı kalıntıları ve buluntular çok eski çağlara aittir. Daha sonraki Roma, Bizans ve Selçuklu kültürlerinin izlerini taşıyan eserler de vardır. İlçede yeterli bilimsel araştırma arkeolojik kazılar yapılmamıştır. Koyuncular köyü yakınında bulunan  Neopolis, Kavaklı köyü yakınındaki Bargasa yerleşmeleriyle Körteke kalesi, Örtülü ve Konaklı köylerindeki sarnıçlar ve Kemer köprüsü bunların başlıca örnekleridir. Kemer Baraj gölü çevresi, Madran dağı gibi birçok doğal güzelliklere sahiptir. Madran dağı eteklerinden çıkan memba suyu ünlüdür. 1879’da nahiye olan Bozdoğan, 1950’li yıllarda gelişme göstermiştir. Serin yaylaları, bol suları ile yeşil turizme açık yöre, her yana serpilmiş çeşitli kültür eserleri ile gezilip görülmesi gerekilen bir yerdir. 
 

Eğitim ve Sağlık

Okul öncesinde 6 okulda 7 öğretmen, 100 öğrenci , 49 ilköğretim okulunda 168 öğretmen, 4807 öğrenci, 3 orta dereceli okulda 65 öğretmen, 448 öğrenci, toplam 52 okulda 240 öğretmen görev yapmakta, 5355 öğrenci öğrenim görmektedir.
  İlçede Merkez Sağlık Ocağı Tabibliğinde 5 doktor, 2 sağlık memuru, 5 ebe görev yapmaktadır.Bu ocağa bağlı 10 adet sağlık evi , 7 sağlık ocağı bulunmaktadır.
 

Bozdoğan İlçesinin Ekonomisi

     İlçe ekonomisi tamamen tarıma dayalıdır. Başta zeytin, incir, üzüm, pamuk, kendir olmak üzere her çeşit meyve ve sebze yetiştirilir. İlçede çoğunluğu zeytin işletmesi olan gıda sanayi gelişme içindedir.

Tarihi çevre

      İlçede Büyük Menderes ırmağının kolu olan Akçay üzerinde bulunan Kemer baraj köprüsü, Bozdoğan-Akhisar köyü sınırları içinde Akçay suyu üzerinde tek gözlü olarak inşa edilmiş olan Kemer köprüsü, Bozdoğan-Altıntaş yolu üzerinde Armutalan köprüsü, Körteke kalesi ile Prof. Dr. Ender Varinlioğlu’nun çalıştığı Piginda antik kenti bulunmaktadır.